Blog

Trefwoord: bladgroente

veggiegalore_papayablad

Recepten - 14 oktober 2020

Papayablad

Papayablad

Kijk nou wat ik vond in de toko: PAPAYABLAD!

Mijn hart maakt een sprongetje van geluk bij het zien van dit groen. Niet alleen het fruit, maar ook het blad van de papaya is blijkbaar eetbaar. In tegenstelling tot de vrucht is het blad behoorlijk bitter en laat dat nou één van mijn lievelingssmaken zijn! Hoe langer het blad aan de boom zit, hoe bitterder. De bittere smaak is goed voor de miltenergie. De milt helpt het afvoeren van afvalstoffen en beschadigde bloedcellen.

veggiegalore_papayablad

Het donker groene blad bevat het enzym papaïn welke helpt bij het verteren van eiwitten. Papayablad is bloedzuiverend, is rijk aan antioxidanten, helpt bij het verteringsproces en werkt zeer effectief tegen ontstekingen. Een kopje thee van dit blad is een weldaad als je last hebt van maagzuur. Dit klinkt allemaal erg gezond. Dus laat ik er maar eens mee experimenteren.

Om het bittere van het blad te verminderen, doe ik het grof gesneden papayablad in een kom met water en zout. Vervolgens kneed ik de groente 5 minuten in het gezouten water. Dit helpt ook om het blad wat malser en dus beter verteerbaar te maken.

veggiegalore_papayablad

Onder koud stromend water spoel ik de groente en laat het even uitlekken. Ondertussen verhit ik een wok wat olie.  Ik heb hier kokosolie gebruikt. Ik begin eerst met het fruiten van een fijn gesnipperd uitje en een teentje knoflook. Dan bak ik 150 gram vegan kipstukjes mee.

veggiegalore_papayblad

Vervolgens voeg ik de groente, een theelepel madame Jeanette sambal en stukjes tomaat toe en roerbak ik het geheel 5 tot 8 minuten op hoog vuur. Op het laatst blus ik de groente af met een scheut water en twee eetlepels tamari en laat ik het geheel op een laag vuurtje nog even sudderen.

veggiegalore_papayablad

Een perfecte match met wat basmatirijst!